Girişimcilik ruhu

https://www.gazetegebze.com.tr/girisimcilik-ruhu-makale,1277.html

Tanem Uçar
Tanem Uçar     16 Haziran 2020, 10:03

İlköğretim ya da liseyi neden okudunuz?

Bunun birkaç cevabı olabilir: üniversiteye girmek, meslek edinebilmek ve zorunlu.

Peki, sizce neden işe gireriz veya bir meslek ediniriz? Bu soruya verilen cevaplarda genellikle; “para kazanmak ”, “hayatımı geçindirmek ”, “kiramı ve masraflarımı ödemek ” şeklinde olabiliyor. İşte burada büyük bir yanılgıya düşüyorsunuz.

Yaşantımızın en önemli amacı “Daha iyi bir hayat yaşamak”olmalıdır. Daha iyi bir hayat yaşamanın altını sizi daha mutlu eden her şeyle doldurabilirsiniz. Örneğin:

● Sevdiklerinizle birlikte vakit geçirmek,

● Huzurlu bir tatil yapmak,

● Eğlenmek ve iyi vakit geçirmek,

● Güzel bir yemeğe çıkmak,

● Başarılı olmak,

● Keyifli çalışmak.

Bu listeyi daha da uzatmak mümkün olabilir. “Peki, bu nasıl olacak?” dediğinizi duyar gibiyim. Bütün büyük kazançlar aslında çok basit bir şeyle başlıyor: “Yeni bir fikirle”.

Dünyada yapılmış olan en büyük keşifler, sunulan en yenilikçi ürünler ve hizmetler ile insanlık hayatını ve tarihini etkileyen olayların tümü temelde bir fikir üzerine dayanıyor.

Bahsettiğimiz aslında son derece basit ama bir o kadar da değerli bir süreç. Örneğin, normalde pencerenin yana doğru açıldığını biliyorsunuz. Birisi şunu düşünüyor: “Bu pencere açıldığında içeri çok fazla hava akışı oluyor. Pencereyi açarken, hava akışının bizi rahatsız etmemesini nasıl sağlayabilirim?” İşte bu basit düşünce dikey olarak açılan pencere fikrini doğuruyor. Ayrıca her iki şekilde de açılabilecek bir mekanizma yapmak da hiç zor olmuyor.

Diğer bir firmada çalışan mühendisler, insanların hem cam hem de balkon keyfini istedikleri zaman yaşamalarını mümkün kılacak bir teknoloji geliştirmek istiyorlar. Bir düşünün; sabah tüm camla mutfağınızdan bakıyorsunuz, bir düğmeye basınca cam ikiye katlanıyor ve camdan bir balkon halini alıyor. Fikirler biraz hayal gücü, biraz gözlem ve biraz da farkına varmakla ortaya çıkıyor.

“Fikir, eski unsurların yeni birleşiminden öte bir şey değildir.” 

 “Fikir nedir, nasıl bir şeydir?” sorularına cevap aradığınızda onlarca tanım karşınıza çıkabilir. Bu tanım bize açıkça şu soruyu soruyor: “Her zaman baktığımız şeyleri farklı bir şekilde nasıl görebiliriz?” Aslına bakarsanız güzel fikirler her gün her saat tam karşımızda duruyor. Önemli olan, bunları yakalayacak farkındalığınızın olmasıdır. Öyleyse; iyi bir girişimin, güzel kazançların ve daha iyi bir dünyanın anahtarı, iyi bir fikirden geçiyor. İyi fikirleri nasıl bulabiliriz? İşte size birkaç kullanışlı tavsiye:

  • Her zaman baktığımız şeyleri farklı bir şekilde nasıl görebiliriz?
  • Fikriniz dünyayı daha güzel bir yer haline getiriyor mu?
  • Fikriniz yanlış olan bir şeyi düzeltiyor mu?
  • Fikriniz iyi olan bir şeyin sonunun gelmesini engelliyor mu?
  • Fikriniz insanların yaşam kalitesini yükseltiyor mu?

Başarılı bir fikrinin özellikleri;

  • İnsanların satın almak isteyecekleri bir mal veya hizmet
  • İnsanların karşılaştıkları sorunlara bir çözüm sunacak erişilebilir bir ürün veya hizmet
  • Girişimcinin bilgi ve deneyim sahibi olduğu bir mal veya hizmeti sunmayı hedeflemelidir.

Aslında girişimcilik, “Bir iş değil, bir ruh halidir”.

Girişimci ruh doğuştan mı gelir yoksa insanın deneyimleri ve bilgi birikimiyle zaman içinde mi şekillenir günümüzün en klişeleşmiş tartışmalarından biri. Yaratıcı doğulur mu? Yoksa yaratıcılık geliştirilebilir bir yetenek mi? sorusuna benzer. Başarılı girişimcilerin erken yaşlardan itibaren ortak özelliklerde birleştiğini düşünebilirsiniz. Belli bir konuya duydukları tutku derecesindeki ilgi, bu konuya uzmanlaşma seviyesine varan yoğunlaşma, uzun saatler bıkmadan çalışmak, risk almaktan korkmamak ve çevrelerindeki insanları kendilerini ileriye taşıyacak insanlardan seçmek. Bu ortak noktaların haricinde o kadar çok farklılık vardır ki girişimcilerin arasında… Çalışma alanları, karakterleri, yaşları, geçmişleri, eğitimleri, yaşadıkları çevre vs… saymakla bitmez.

Girişimcilik nedir?

Girişimcilik; risk alarak, yenilikleri yakalama, fırsatları değerlendirmeğe tüm bunların hayata geçirilme sürecidir.

Girişimci kimdir?

Girişimci, bir ihtiyacı teşhis ederek, iş fikrine dönüştüren ve gerekli riskleri üstlenerek ticari işletme kuran kişi olarak tanımlanır.

Sizce Girişimcinin Kişisel özellikleri nasıl olmalıdır?

  1. Meraklı olmak
  2. Açık fikirli olmak
  3. Yaşama olumlu bakış
  4. Olaylara nesnel bakabilmek
  5. Sorun çözücü olmak
  6. Sorunları fırsat olarak görmek
  7. Sorunları başkalarının gözüyle de görebilmek
  8. Risk almak(hesaplanmış) diğer bir değişle cesaret
  9. Rekabeti sevmek
  10. Çalışkanlık
  11. Kararlı olmak
  12. Kendini geliştirmeye çalışmak
  13. Yaptığı hatalardan ders alabilmek
  14. Başka kişilerin yaptığı hatalardan ders çıkarabilmek
  15. İnsanlarla kolay iletişim kurabilmek
  16. Meydan okumayı sevmek
  17. Önyargılı düşünmemek
  18. Kolay vaz geçmemek, sebat etmek
  19. Olaylara geniş açıdan, kuşbakışı bakabilmek

İş Kurmak İstiyorum. Nereden Başlamalıyım?

Dünya değişiyor, biliyorsunuz eskisi gibi avukat, doktor mühendis ol, diplomanı as, bir şirkete gir ve oradan emekli ol devri bitti.  Türkiye’de de durum aynı. Girişimci olmak için daha mükemmel bir zaman olamaz! Başka sevindirici bir haber ise,  Hem devlet olarak birçok destek olanağı sunuyor, hem de özel sektörde eğitim ve sermaye desteğini teşvik ediyor.

Girişimcilik ruhu da inovasyonla başlıyor. 

Yeni bir iş fikri ya da yeni iş kurmak. 

Bilinmeyeni bilmek, yapılmayanı yapmak.

İşte başarı bundan geliyor. 

İlk adımı atacak cesareti bulun kendinizde, ayak sürümeyi, başka şeylerle kendinizi meşgul etmeyi bırakın ve cesur olun.

Aslında o ilk adımın ne olduğunu siz gayet iyi biliyorsunuz.  İçinizde ki o sese kulak verin. Size gelen her ne ise delicede gelse onu yapın. Ama planlayarak adım adım.

Hayal ettiğiniz hiçbir şey erişilmez değil sizin için. Çünkü bunun için olması gereken donanım yapmanız gerekenler ya içinizde ya da ulaşabilecek kaynaklar yakınınızda.

Evet, bunlar kolay olmayacak. Bu hedefe ulaşmak için çok çalışmak ve çok ter dökmeniz gerekecek.

Önceliklerinizi belirlemek hayatınız belirlemek demektir. Hayatınız geleceğinizi sevdiklerimize ve hayatınızın gerçek amacına ne kadar vakit ve ne kadar enerji harcadığınızı belirlemek demek.

Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın.

https://www.gazetegebze.com.tr ve Gazete Gebze ‘de her Salı yazılarımla beraberiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir