https://www.gazetegebze.com.tr/siz-iyi-girisimci-misiniz-makale,1287.html
Hayatının bir döneminde “Acaba şu işi yapsam başarılı olur muyum?” diye sormayan yoktur herhalde. Kendi fikrini hayata geçirip bundan para kazanmanın hayalini kuranlar çok fazla. Peki, tüm bunlara rağmen çoğu zaman bu yönde adım atmamızı engelleyen nedir? Neden kendi işimizi kurma hayallerini erteliyoruz?
Aslında başarılı bir girişimci, Uygun kişisel özelliklere Bilgi, beceri ve deneyime (işletme, finans, pazarlama konularında) Kaynaklara Sahip olan veya sahip olabilecek olan kişidir. Kendi yaratıcılığınızı geliştirmek adına, yaratıcı etkinliklere katılmak için mutlaka zaman ayırın. Ciddi bir beyin fırtınası oturumu ya da parkta bir yürüyüş olsun, ilham her zaman kapınızı çalabilir. Her iki durumda da, zihninizi yaratıcılık için alan oluşturacak şekilde sürekli olarak meşgul etmeniz gerekir.
Kendi işini kurduğunda, her zaman belli bir dereceye kadar risk vardır. Muhtemelen tüm birikimlerinizi ve zamanınızı fikrinize göre değerlendiriyorsunuz. Ancak başarı risk almadan gelmiyor. İyi girişimciler bu risklerin onları bir uyarıyla korkutmasına izin vermezler. Bunun yerine, pozitife odaklandıkları için muhtemel olumlu sonuçlara da odaklanırlar.
İş fikirleri üretmek
İş fikirlerini değerlendirirken açık fikirli olunuz. Başlangıçta ümitsiz görünen fikirler en çok para kazandıran fikirler haline gelebilir.
İyi bir iş fikri MUTLAKA yenilikçi veya heyecanlı olmak zorunda değildir.
Bir elektronik eşya onarım işletmesi kurmak kesinlikle yenilikçi bir girişim değildir. Ancak talebin olması ve etrafta başka işletmenin bulunmaması halinde bu iş fikrinin de uygulanabilirliği vardır.
İş fikirleri oluşturma süreci;
Geçmiş deneyimler
Aileden gelen beceriler
Hobiler
Çevreyi dikkatle gözlemek
Pazardaki mevcut talep
Yöredeki teşvikler
Diğer iş sahiplerinin gereksinim ve fikirleri
Gelişmeyi ve gelecekteki talebi öngörmek
“Başlayamamak”
Hepimiz bir şeyleri erteliyoruz, erteledikçe büyütüyoruz, büyüttükçe daha çok erteliyoruz ve o zaman başlamamız çok daha zor oluyor. Bu yüzden bazı zararlı alışkanlıklarımızı yönetebilmemiz ve kendi adımıza daha iyi duruma getirebilmemiz gerekiyor. Aslında Bahane Başarıyı kaçırır Fikirlerinizi gerçekleştirmek için herhangi bir çaba sarf etmemeniz de bir başlayamama problemidir aslında. Peki, bizi başlamaktan uzak tutan, istememize rağmen engelleyen şey nedir?
Psikolojide bu duruma kısaca “sürüncemede bırakma” ya da “erteleme” denir. Ertelemenin temel sebeplerini bir inceleyin çünkü mutlaka bazılarında kendinizi bulacaksınız:
● Başarısızlık korkusu,
● Düzensizlik,
● Mükemmeliyetçilik,
● Aşırı yoğun olmak,
● Fiziksel yorgunluk,
● Kararsızlık.
● Değişimden korkma ve belirsizlik ile yüzleşememe,
Öyle sanıyoruz ki bunlar size yabancı gelmedi;
Üşenmek, Ertelemek, Vazgeçmek: Hepimizin psikolojisinde var olan “üşenmek, ertelemek, vazgeçmek’ denen Bermuda şeytan üçgeni zaman zaman bizi ele geçirir. Hiç fark etmediğimiz şekilde uyuşur ve zehirleniriz. Üşendiğimiz için yapmamız gereken şeyleri sürekli erteleriz. Üşengeçlik zaman için bir ruh haline dönüşür, kişiyi rahatlığa iter. Ertelediğimiz şeyler, bizim için yanımızdan geçip giden fırsatlarda olabilir. Nihai gelinen sonuç bütün amaçlarımızdan sapmak ve vazgeçmek olacaktır. Girişimcinin kaçınması gereken, kendini kısırdöngüye sokan bu üçlüdür. Gerçekten de düşündüğümüz zaman insan yapamadıklarından, cesaret edemediklerinden pişmanlık duyuyor. Mutluluk belki de pişman olmamaktır. Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın.
https://www.gazetegebze.com.tr ve Gazete Gebze ‘de her Salı yazılarımla beraberiz.