İklim değişikliği ile mücadelede öncü bir rol oynamak isteyen Avrupa Birliği (AB), 2019 yılında Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı (AYM) açıklamıştır. Gümrük Birliği kapsamında ileri bir bütünleşme tesis ettiğimiz AB Tek Pazarı üzerinde dönüştürücü etkilere sahip olacak Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın, hem aday ülke statüsü hem Gümrük Birliği ortağı olarak Türkiye’nin AB’ye ticari entegrasyonu üzerinde önemli etkileri olması kaçınılmazdır. Ülkemizin sağlayacağı uyum ile hedeflenen politika değişikliklerini ülkemiz için fırsata çevirmek amacıyla Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında öne çıkan ve ülkemizi etkileyebilecek başlıca hususlar titizlikle takip edilmektedir. Türkiye ekonomisi ve sanayisinin yeşil dönüşümü; kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyümenin tesis edilmesinin yanı sıra, ülkemizin AB başta olmak üzere, üçüncü ülkelere ihracatında rekabetçiliğinin korunması ve güçlendirilmesi için elzem görülmektedir. 2023-02 Proje Teklif Çağrısının amacı, sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lerin çevresel sürdürülebilirlik, rekabet edebilirlik, yatırım fırsatları, dijitalleşme ve kaynak temininde kapasitelerinin geliştirilmesine ve öncelikli ihtiyaçlarının çevresel duyarlılık ve kaynak verimliliği olarak karşılanmasına katkıda bulunmaktır. Bu çağrı ile; yeşil teknolojileri benimseme, karbonsuzlaştırma, kaynak verimliliğini artırma, atık üretimini azaltma, suyun korunması ve sürdürülebilir üretim yöntemlerini uygulamaya yönelik projeler önceliklendirilecektir.
Uygun Proje Konuları
İşletmelerin temiz ve döngüsel bir ekonomi için sanayinin harekete geçirilmesi: Enerji verimliliği, Su verimliliği, Hammadde verimliliği, Sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü, Endüstriyel simbiyoz, Döngüsel ekonomi konu başlıklarında başvuru yapılabilecektir.
Başvuru Şarları
Başvuru yapacak tüm işletmelerin proje teklif çağrısı ilan tarihi itibariyle en az 2 yıl önce kurulmuş olması gerekmektedir. İşletme, Findeks kredi notu endeksine göre “orta riskli”, “az riskli”, “iyi” veya “çok iyi” gruplandırmalarından birinde yer almalıdır. İşletmenin onaylı son mali yıl verilerinde yer alan mali bilanço veya net satış hasılatı proje toplam bütçesinden büyük olmalıdır. Başvuracak tüm işletmelerin onaylı son mali yılda bilanço esasına göre defter tutması esastır. Proje toplam bütçesi en az 1.000.000 TL olmalıdır.
NACE REV 2 sınıflamasına göre faaliyet gösteren işletmeler başvurabilecektir. 1. İmalat Sektörünün Tümü (Kısım C) 2. Motorlu Taşıt ve Motosikletlerin Onarımı (Kısım G) 45 – Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı 46 – Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç), 47 – Perakende ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç), 3. Bilgi ve iletişim (Kısım J) 60 – Programcılık ve yayıncılık faaliyetleri, 61- Telekomünikasyon 62 – Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, 63- Bilgi hizmet faaliyetleri 4. Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler (Kısım M) 70 – İdare merkezi faaliyetleri; idari danışmanlık faaliyetleri, 71 – Mimarlık ve mühendislik faaliyetleri; teknik test ve analiz faaliyetleri, 72 – Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri, 73 – Reklamcılık ve piyasa araştırması, 74 – Diğer mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, 5. Diğer hizmet faaliyetleri (Kısım S) 95 -Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı, 96 – Diğer hizmet faaliyetleri.
Destek Miktarı: 4.000.0000 TL (Geri Ödemeli) Erken ödeme Kurul tarafından uygun görülen destek tutarının %50’sine kadar erken ödeme, destek programı bütçe imkanları dahilinde yapılabilecek.
Başvuru Tarihi 08 Aralık 2023 – 30 Kasım 2024 günü saat 23:59’da başvuruya kapatılacaktır. Bu tarih ve saate kadar başvuru sahibi tarafından sistem üzerinden onaylanmayan projeler değerlendirmeye alınmayacaktır.
Başvurusu için info@kocaelihibe.com mail atarak danışmanlık ve bilgi alabilirsiniz.
Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın.