ŞİRKETİN DİJİTALLEŞME SÜRECİ NASIL BAŞLAR? (gazetegebze.com.tr)
Üretim başta olmak üzere hayatın her alanında dijital dönüşümün zorunlu hale getiren Covid-19 salgını ile birlikte özellikle fabrikalarda eksikliği anlaşılan dijitalleşmenin bu dönem büyük bir hız kazanıyor.
İlk sanayi devrimi, 18. ve 19. yüzyıllarda İngiltere’de su ve buhar gücüyle çalışan mekanik üretim tesislerinin kurulması ile başlamıştır. Bu radikal dönüşümün ikinci periyodu, 20. yüzyılın başında elektrik enerjisi yardımıyla iş bölümünün ve seri üretimin ortaya çıkması ile devam etmiştir. 1960’lı yılların sonlarında, endüstriyel süreçlerde elektronik ve bilgi teknolojilerinin kullanımı optimize edilmiş, otomatik üretim çağının kapısını açan üçüncü devrim yaşanmıştır. Bugün ise dördüncü sanayi devriminin başlangıcında bulunmaktayız.
Dünyada “Endüstri 4.0”, “Akıllı Üretim” gibi değişik tanımlamalar ve “ Endüstriyel İnternet”, “Toplum 5.0” gibi daha geniş kapsamlı ifadelerin içerisinde yer alan devrimin temelinde, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BIT)’nin sunduğu dijital teknolojilerden yararlanarak başta üretim olmak üzere birçok alanda dijital bir altyapı oluşturulması yatmaktadır. Dördüncü sanayi devrimi imalat sektöründe siber-fiziksel sistemlerin kullanılması ile sanayide yaşanan dijital dönüşüm süreci.
Günümüz itibariyle bu dönüşümü mümkün kılacak teknolojiler; Nesnelerin İnterneti, Simülasyon Teknolojileri, Akıllı Robot Teknolojileri, Büyük Veri ve Veri Analitiği, Yapay Zekâ, Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik, Siber Güvenlik, Dikey ve Yatay Entegrasyon, Bulut Teknolojisi ile Eklemeli Üretim’dir. Ayrıca Mobil Cihaz Teknolojileri, Blockchain, İletişim Teknolojileri ve Kullanıcı Arayüzü Teknolojisi de yardımcı teknolojiler olarak ön plana çıkmakta.
İçinde bulunduğumuz süreçte iş sürekliliğini kaybetmek istemeyen firmaların gösterdiği refleksle birlikte dijital dönüşüm de hız kazandı. Dönüşümün bu baş döndürücü hızı birçok farklı riski beraberinde getirse de, oyunun içinde kalmak isteyen şirketler için tek bir yol var: Bir kültür olarak gördüğüm dijitalleşmenin A’dan Z’ye tüm şirket çalışanları tarafından benimsenmesi, üretilen hızlı çözümlere alışan müşterinin taleplerinin karşılanması, yeni nesil startup’ların iş süreçlerine dahil edilmesi ve en önemlisi geleceğin stratejilerinin bugünden kurgulanması. Tüm bunlar, dijital dönüşüm yolunda tutunacağımız, bizi ayakta tutan doğrular olacak. Ezberlerin bozulduğu, alışkanlıkların değiştiği ve yeni normallerin su yüzeyine çıktığı bu dönemde değer yaratmanın yolu teknolojiden geçiyor.
Dijital dönüşümün ne kadar önemli olduğunun ve kurumlara sağladığı çeviklik ve esnekliğin kazandığı hep vurgulansa da son dönemde yaşadıklarımız, hepimizin tahminlerini aşan bir hızda şartlara uyum sağlamayı gerektiriyor. Şirkelerin dijitalleşme süreci 2-12 ay arası sürmekte. İlk yanıt verme (Response) dönemi sonrasında, şirketler teknoloji desteği ile riskleri yöneterek işe dönme (Recover) dönemini atlatacak adımlar atıyor. Teams gibi uzaktan birlikte çalışma olanağı sunan teknolojilerle, şirketler uzaktan çalışmada güvenli, verimli, etkin, takım çalışmasını güçlendiren araçlarını kullanıyor. Devlet kurumları veriyi daha iyi yorumlayan sistemlerin sunduğu öngörülerle karar vermeye başladı, bankalar dijital işlem seçeneklerini arttırdı. Birçok perakende şirketi e-ticarete geçerek ürün seçiminden, ödeme ve müşteri hizmetlerine bir anda değişebilen müşteri ihtiyaçlarına hemen yanıt verebiliyor. Bundan sonra, iş modellerinin, ürün geliştirme ve tedarik zinciri süreçlerinin, müşteri etkileşiminin yeniden tasarlandığı bir “yeniden şekillendirme” evresi (Reimagine) gelecek.
Dijital dönüşüm, şirketlerde hiç bitmeyecek uzun bir yolculuk olacak gibi gözüküyor. Gelecek nesiller dijitalin içinde doğacaklar ama dönüşüm hayatlarının bir parçası olarak kalacak. Bir seri halinde yayılacağım Nesnelerin İnterneti, Simülasyon Teknolojileri, Akıllı Robot Teknolojileri, Büyük Veri ve Veri Analitiği, Yapay Zekâ, Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik, Siber Güvenlik, Dikey ve Yatay Entegrasyon, Bulut Teknolojisi ile Eklemeli Üretim, Mobil Cihaz Teknolojileri, Blockchain, İletişim Teknolojileri ve Kullanıcı Arayüzü Teknolojisi ilgili bilgi sunacağım yazılarımdan sonra sektörlere göre bu dönüşüme hazırlık ve yapılacakları ilgili köşe yazılarımla devam edeceğim.
Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın