ŞİRKETİN DİJİTALLEŞME SÜRECİ NASIL BAŞLAR? 3 (gazetegebze.com.tr)
ŞİRKETİN DİJİTALLEŞME SÜRECİ NASIL BAŞLAR? yazı dizinisin dördüncüsü ile karşınızdayım. Bu yazımızda Akıllı Robot Teknolojileri, uygulamalarını ve kullanımı konusuna değineceğim.
Dijital dönüşüm ve ileri üretim teknikleri ile beslenen Endüstri 4.0 süreci, akıllı fabrikalarda çalışacak yeni nesil endüstriyel robotların işlev ve görev tanımlarını şekillendiriyor. Artan işçilik maliyetlerini düşüren endüstriyel robotlar her türlü üretim faaliyetini standart bir operatörden daha hızlı ve kaliteli olarak gerçekleştirebiliyor. Bu nedenle endüstriyel alanda üretimde rekabet ve kaliteyi artırabilmek için endüstriyel robotlar vazgeçilmez unsurlar oluyor. Yakın gelecekte öğrenebilen/öğretebilen iş birlikçi robotlar akıllı fabrikaların vazgeçilmez çalışanları olacaklar gibi gözüküyor.
Akıllı Robot Teknolojileri,
Robot, duyargaları (sensör) ile çevresini algılayan, algıladıklarını yorumlayan, bunun sonucunda karar alan (yapay zeka), karar sonucuna göre davranan, eylem olarak hareket organlarını çalıştıran veya durduran bir aygıttır. Bu tanıma göre bilgisayara paralel port ile bağlı ve klavyeden kontrol edilen bir araba robot değildir. Çünkü kendisi tek başına karar vermemekte, bizim klavyeden verdiğimiz talimatları uygulamaktadır. Ancak aynı araba duyargaları ile algıladıklarını yorumlamak üzere bilgisayarın mikroişlemcisini kullanıp, yorumlatıyor ve kendi karar alabiliyor, algılamalarına göre bizden bağımsız davranabiliyorsa o artık bir robottur.
Robotların Kullanım Alanları
Endüstriyel robotlar, üretimde kullanılan robotlardır. Tehlikeli çalışma koşullarında işçilerin yerini alarak güvenliği sağlamak, işçi maliyetini azaltarak daha karlı ve hızlı üretim yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Tekrarlanan, yoğun ve hassas çalışma gerektiren durumlarda bize yardımcı olurlar. Bugün bindiğimiz araçlar ve kullandığımız birçok aletin üretimini, robotlar yapıyor
Operasyonel robotlar, insanların çalışmasının tehlikeli ya da imkânsız olduğu durumlarda çalışan, genellikle uzaktan kumanda ile kontrol edilen robotlardır. Bu robotlar, yüksek radyasyonun bulunduğu alanlarda, göçük riskinin bulunduğu maden bölgelerde, mayınlı arazilerde veya uzay hakkında araştırma yapmak amacıyla kullanılmaktadır.
Tıp ve sağlık alanındaki robotlar, cerrahi operasyonlarda yaygınlıkla kullanılmaktadır. Cerrah elinden daha hassas bir kabiliyete sahip olmaları ve boyutlarının küçük olmasından dolayı hacimli alanlarda işlevsel olmaları önemli bir avantaj sağlar. Ayrıca, fizik tedavi ve rehabilitasyon amacıyla kullanılan robotlarla felçli hastaların tedavilerinde etkili sonuçlar elde edilebilmektedir. Yeni teknolojiyle yutulabilen minik robotlar vücudumuzda gezinerek hastalıklarımızın anlaşılmasına yardım ediyor.
Eğitim alanındaki robotlar, fen ve teknoloji, matematik gibi derslerin öğretiminde, zihinsel engelli ve otizmli çocukların eğitiminde, yabancı dil eğitiminde yardımcı öğretici olarak kullanılmaktadır. Her geçen gün yapılan araştırmalar ile duyguların, jest ve mimiklerin gösterilebildiği robotların ilgi çekici ve dinamik olmaları eğitimde daha etkili bir iletişim ağlamaktadır.
Havacılık ve uzayda, Astronot robotlar Uzaya gönderilen robotlar, bize orada neler olduğunu inceleme fırsatı sunuyor.
Savunmada Koruyucu robotlar ; “Savunma Robotları” güvenliğimiz için bizlere yardımcı olur. Tehlikeli koşullarda insan hayatını tehlikeye atmadan çalışabilirler.
Eğlence alanındaki robotlar genel olarak hobi amaçlı veya oyuncak olarak kullanılmaktadır. Dünya genelinde, hobi amaçlı robotların sergilendiği veya yarıştırıldığı çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca, sinema sektöründe film görüntü efektleri tekniğinde de robotlar kullanılmaktadır.
Sibernetik alanındaki robotlar, hem dış görünüş olarak, hem de yapay zeka sayesinde davranışsal olarak insanlara benzetilmeye çalışılan robotlardır. İnsansı ve sosyal olan bu robotların, gelecekte toplumda daha çok kabul görmeleri, insanlarla etkileşime girmeleri ve basit ev işlerini yapmaya yardımcı olmaları beklenmektedir.
Tarım ve hayvancılık alanındaki robotlar, Çiftçi robotlar sayesinde zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayan robotlardır. Bu robotlar, tarlaların sürülmesi, tohum ekilmesi, hasat, sulama, gübreleme, ilaçlama gibi tarımsal faaliyetlerinde kullanılır. Ayrıca süt sağımı ve besleme gibi hayvancılık faaliyetlerinde de kullanılmaktadır..
Evde ve ofiste yardımcı robotlar, Temizlik, yemek gibi işlerde bize yardımcı olabilen robotların yanında, yaşlılara yardımcı olan robotlar da artık hayatımıza girmek üzere!
Arama kurtarmada, Kahraman robotlar Doğal afetler hayatımızda karşılaşabileceğimiz zor durumlardan biri. Böyle zamanlarda robotlar enkaz altında, nükleer sızıntı olan tehlikeli alanlarda, bizim ulaşamadığımız yerlere giderek işlerimizi yapabilirler.
Ulaşım alanındaki robotlar, lojistik destek sağlayan robotlardır. Kişilerin dengede durarak gitmesine yardımcı olan robotlar veya son zamanlarda üzerinde çalışılan sürücüsüz otomobiller ulaşım alanındaki robotların en iyi örneklerindendir.
Depo ve lojistik yönetiminde robotlar, Robotlar ana kontrol sistemleriyle birlikte hareketlerini de optimize etme yeteneğine sahip olarak üretiliyor. Bu sistem sayesinde işçilerle işbirliği yapmak üzere tasarlanan robotlar, insanlardan izole edilmek yerine, onlarla aynı ortamda ve aynı zamanda insanlardan, forkliftlerden, paletlerden ve kutulardan kaçınarak depo tabanında hızlı bir şekilde hareket edebiliyorlar. Alternatif yolları planlamak için engelli bölüm ve departmanları belirleyebiliyor ve hedeflerine ulaştıklarında ise işçilerle iletişime geçerek görevlerini tamamlıyorlar. Saniyede 2 metre gibi bir hızla hareket eden robotlar bu işlemleri hızlıca yapabilecek kadar akıllı olmak zorundalar. Bu tasarım ve sistem, ortamı görüntüleyen ve çarpışmaları önlemeye yardımcı olan sensörlerle başlıyor. Çoğu robot kuruluşu, 3B görüntü üretmek için bir lazer ışını ile çevreyi saniyede 20 kere tarayan görüş sistemini LIDAR üzerinde temellendiriyor. Bütün depo alanın tanımlanması ve aynı rafa yönelen robotların kuyruğa girerek yapacakları işlemi gerçekleştirmesi gibi algoritmalar ise depo kurulumunda ve daha sonrasında ihtiyaçlara göre düzenleniyor.
Bu üretim kabiliyetinin sürdürülebilir olması için rekabet edebilir olmak, rekabet için de üretim kalitesini artırırken maliyetleri düşürmek gerekiyor. İnsanla birlikte çalışan robotlu sistemler tüm bu gereklilikleri bir arada sunabilecek ideal çözümlerin başında geliyor. Robotları kullandığımız işler genelde insanların bir zaman sonra yapmaktan sıkılabildikleri tekrarlayıcı veya insan eliyle sağlanamayacak hassasiyetlere ihtiyaç olan ya da sağlık açısından zararlı ve tehlikeli işler olarak karşımıza çıkıyor. Bu işlerde robotların rol almasıyla birlikte ilgili departmanlarda çalışanlar üretim hattında farklı bir bölüme transfer edilerek yeni bir görev alabiliyor. İşletmeler yetişmiş insan gücünü kaybetmek istemedikleri için birçok fabrikada bu tür uygulamaların yapıldığını görüyoruz. Ayrıca robotların sağladığı kapasite artışı ve hız sayesinde büyüyen işletmelerde farklı fırsatların da ortaya çıkabileceğini söyleyebiliriz.
Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın