https://www.gazetegebze.com.tr/kgf-den-geri-odemeli-kosgeb-desteklerine-teminat-makale,1726.htm
02 Mart 2021, 09:33
Bu hafta ki yazımda bana KGF ile ilgili sorduğunuz sorularınıza cevaplayacağım. Bu sorunların en başında ise hiç şüphesiz bu desteğin kimlere verileceği ilk sırada gelmektedir. Onun haricinde ise KGF desteğinin ne kadar olduğu, fonun hangi bankalar ile anlaşma sağladığı gelmektedir. Tüm bunların yanında destekten faydalanmak isteyen KOBİ başvurusu nasıl yapması gerektiğin ‘den de KOSGEB üzerinden gelenler için de dahil olmak üzere geniş bir şekilde yer ayırdık.
Kredi Garanti Fonu(KGF); KOBİ ‘lerin bankalardan kredi ulaşabilmesi için kefalet sağlayan bir kuruluştur. Yeni iş kuranlar, mevcut işini büyütmek isteyen girişimciler, Kredi Garanti Fonu(KGF)kefaleti sayesinde banka kredisi kullana biliyor. KGF’nin sunduğu en önemli avantaj, bankaların talep ettiği teminata sahip olamayan ancak umut vaat eden KOBİ’lerin finansmana erişmelerini sağlamak. Bankaların teminat olarak kabul etmediği ticari işletme ve makine teçhizat gibi varlıkları teminat kabul ederek KOBİ’lere kefil olan KGF, Hazine tarafından sağlanan fonu kullanarak düşük maliyetlerle KOBİ’lerin finansmana erişmelerine imkan veriyor.
KOBİ ‘lerin KOSGEB ‘den almaya hak kazandıkları geri ödemeli sıfır faizli yada düşük faizli krediler için kefalet desteği KGF tarafından sağlanmaktadır. KOSGEB tarafından KOBİ’lere sağlanan desteklerin kullanımını daha da kolaylaştırmak amacıyla Kredi Garanti Fonu A.Ş. (KGF A.Ş.) ile KOSGEB arasında “KOSGEB Geri Ödemeli Desteklerinden Yararlanacak KOBİ’lere KGF’nin Doğrudan Kefaleti Protokolü” var.
KOBİ’ler, KOSGEB Destek Programları kapsamındaki; AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı, Girişimcilik Destek Programı, Çağrı Esaslı Tematik Proje Destek Programı ve İşbirliği- Güçbirliği Destek Programı geri ödemeli destekleri için, KOSGEB’e vermek amacıyla KGF A.Ş.’den teminat talep edebileceklerdir.
Gayri nakdi kredi niteliğinde KGF A.Ş. tarafından KOBİ’ler lehine verilecek olan doğrudan bir kefalet niteliğindeki bu teminat, KOSGEB’de geçerli olacaktır.
KOSGEB geri ödemeli desteğini almaya hak kazanan KOBİ’ler, KGF A.Ş. web sitesindeki doğrudan kefalet ile ilgili “Başvuru Formu”nu doldurduktan sonra KGF A.Ş. onayı ile birlikte “Geri Ödemeli Destek Kefalet Mektubu” alabileceklerdir.
Kimlerin Başvurusu Kabul Edilmez
Vadesi geçmiş vergi ve SGK borcu bulunanlar, İflas fesih, iflas erteleme ve konkordato sürecinde olanlar, Bankalarda kanuni takibe intikal etmiş borcu bulunanlar.
KGF Anlaşmalı Bankalar ve Finansal Şirketler Hangileridir?
KGF ‘nin iş birliği yaptığı 26 banka ve 15 ‘de finansal kiralama şirketleri var. Bunları www.kgf.com.tr resmi web sitesinden öğrenebilirsiniz.
Ücret ve Komisyon
KGF, KOSGEB tarafından “Destek Kefalet Mektubu” iade edilinceye kadar her yıl için kefalet riski üzerinden, karşılık ve kefalet vadesine göre işletmeden yıllık %0,75 oranında kefalet komisyonu tahsil eder.
İşletme ayrıca, KGF’nin ilgili banka hesabına bir kereye mahsus olmak üzere toplam 500 TL başvuru ve inceleme ücreti yatıracaktır.
KOSGEB’den alınan geri ödemeli desteklerle ilgili olarak Kredi Garanti Fonu teminatından yararlanmak istenmesi halinde profesyonel danışmanlık desteği almak için info@kocaelihibe.com adresine yazarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.