İŞKUR, Engelli Hibe Desteği Programı kapsamında ilan edilen 2021-2 çağrısına başvurular devam etmektedir. Engellilerin İş Kurmalarına yönelik Hibe toplamı 65 bin TL. Başvuru E-Devlet üzerinden yapılacak olup Engelli Hibe desteği projelerinde bir kişi sadece bir proje sunabilir. İl Müdürlüğü tarafından yapılacak kontrollerde bilgi ve belge eksikliği olan projeler sistem üzerinden iade edilecektir. İade edilen projeler eksik bilgi ve belgelerin tamamlanması şartıyla sistem üzerinden son başvuru tarihine kadar tekrar gönderilebilecektir. Son başvuru tarihinden sonra eksikliklerin hiçbir şekilde tamamlanması mümkün değildir. Başvuru yapmak isteyen Engellilerin İŞKUR İl Müdürlükleriyle görüşerek bilgi almaları tavsiye edilmektedir.
Uygun Başvuru Sahipleri
Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücü kaybının en az %40 olduğu “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları” ile belgelenen kişiler
Başvuru sahiplerinde aranan koşullar:
- İŞKUR’a engelli kaydı olmak
- 18 yaşını tamamlamış olmak
- Hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak
- Engelliler için kendisine vasi tayini yapılmamış olmak
- Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletme olmamak (Proje başvuru rehberi yayım tarihi itibari ile proje konusu meslekte vergi kaydı ve son bir yıl içerisinde terk mükellefi olmamak)
- İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmek
- KOSGEB onaylı Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak
- Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak
- Herhangi bir icra dosyası bulunmamak (sorgulama için: https://www.turkiye.gov.tr/adalet-icra-dosyasi-sorgulama)
- Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık projelerinde “Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği” belgesi, Arıcılık projelerinde ise “Arıcılık” belgesi (sertifikası)
- Hayvancılık ve tarım projelerinde Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinden alınacak “İşletme Belgesi” örneği (İşletmesi olmayanların işletmesi olmadığına ilişkin yazıyı, pasif işletmesi olanların proje başvuru tarihinden geriye doğru son 1 yıl içerisinde işletmede hayvan hareketliliği olup olmadığına ilişkin yazıyı eklemesi gereklidir.)
- “Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları’nda” yer alan Engellinin çalışamayacağı alanlarda ya da işlerde kurulmak istenen işlere ilişkin projeler kabul edilemez.
- İŞKUR tarafından düzenlenen kurs ve programlardan yasaklı hale getirilmiş kişi ve kuruluşların Komisyon kaynaklı projelere yasaklılık süresince başvurması mümkün değildir.
Destekler
İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar (belge karşılığı), Engellilerin erişebilirliklerini sağlayıcı olması şartı ile inşaat, tadilat ve bakım giderleri, toplam kuruluş desteğinin azami %10’una karşılık gelen kısmı desteklenmektedir. Kuruluş İşlemleri Desteği adı altında 5 bin TL
Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre zarfında gerçekleşen işletme giderleri (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım), Tarım ve Hayvancılık Projeleri hariç olmak üzere İşletme Gider Kaleminden Aylık Kira giderinin %60’ı ve toplamda 6.000 TL’yi geçmeyecek kadarı karşılanır. Kira giderinin ödenebilmesi için işletmenin kira sözleşmesi ve bankaya ilgili mevzuat gereği kira bedeli olarak yatırıldığına dair dekontun/ödeme belgesinin ibrazı zorunludur. İşletme Kirası için stopaj ve ortak giderler de desteklenmez. İşletme Gideri Desteği adı altında 15 bin TL (%60)
Sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler (vergiler dahil)
Engellilerin erişebilirliklerini sağlayıcı olması şartı ile inşaat, tadilat ve bakım giderleri destek kapsamındadır. Bu giderler, toplam kuruluş desteğinin azami %10’u kadar olabilir. Demirbaş Desteği adı altında 45 bin TL (%100)
Başvuru Belgeleri
- Kurulacak işin konusu ile ilgili mevzuatında zorunlu belge istenmesi durumunda, bu mesleki bilgiyi gösteren diploma, sertifika gibi belgeler
- Girişimcilik eğitim programı sertifikası
- Proje kapsamında diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliğine ilişkin belgeler (varsa)
- Engelli Sağlık Kurulu Raporu’nun aslı gibi yapılmış örneği (Hastane, İŞKUR il müdürlüğü gibi resmi kurumlarca aslı gibi yapılması gerekir)
- Vergi Dairesinden proje başvuru tarihinden önceki bir ay içinde alınmış, proje sahibinin güncel vergi mükellefiyet durumunu gösterir belge
- Adli sicil kaydı sorgulama belgesi
- Emekli olmadığını gösterir belge
- Hayvancılık ve tarım projelerinde Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinden alınacak “İşletme Belgesi” (İşletmesi olmayanların işletmesi olmadığına ilişkin yazıyı pasif işletmesi olanların proje başvuru tarihinden geriye doğru son 1 yıl içerisinde işletmede hayvan hareketliliği olup olmadığına ilişkin yazıyı eklemesi gereklidir.)
- Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık projelerinde “Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği” belgesi, Arıcılık projelerinde ise “Arıcılık” belgesi (sertifikası)
Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın.