https://www.gazetegebze.com.tr/isimi-nasil-buyuturum-makale,1536.html
Şirketime ortak olacak ve yönetime katılacak konusunda uzman profesyonel kişi veya kuruluşlar arıyorum. Ülkemizde bu yönde yatırımcı var mı? Sorusu en çok bana sorulan sorulardan bir tanesi.
Evet “girişim sermayesi” şirketleri var ve başvurabilirsiniz.
Girişim sermayesi şirketleri genellikle, fikir aşamasında olan veya başlangıç aşamasındaki şirketlere yatırım yaparlar. Ülkemizde bu kapsamda yatırım yapma potansiyeli olan başlıca şirketler ve bu şirketlerle ilgili detaylı bilgi alabileceğiniz web siteleri; www.hitay.com, www.embryonix.ieu.edu.tr, www.embryonix.blogspot.com, www.etohum.com, www.goldenhornventures.com, www.gfh.com www.isgirisim.com.tr, www.lab-x.org, www. 212vc.com/start , www.galatabusinessangels.org, www.esas.com.tr, www.youngturkvc.com, www.vakifgirisim.com.tr
Öte yandan girişim sermayesi şirketleri, genellikle daha ileri aşamalardaki şirketlere büyüme stratejisinin bir parçası olarak yatırım yaparlar. Risk sermaye şirketlerinin aksine 5-10 yıllık iyi bir geçmişi olan şirketleri hedeflerler. Ülkemizde girişim sermayesi yatırımı yapabilecek potansiyele sahip şirketleri ve bu şirketlere ilişkin detaylı verilere ulaşabileceğiniz web siteleri ise www.3seas-cp.com, www.adventinternational.com, www.tii.com, www.antikapartners.com, www.bancroftgroup.com, www.carlyle.com, www.cfkhalkaarz.com, www.creditsuisse, www.deltapartnersgroup.com, www.ebrd.com, www.eurasiacm.com, www.fmo.nl, www.gems.com.hk, www.greatcirclecapital.com, www.gfh.com, www.ilab.com.tr , www.kpmg.com.tr, www.leventure.com, www.lsp.nl, www.melakinvestments.com, www.nbkcapital.com, www.turkven.com, www.theottomanfund.com, www.poundcapital.com, www.probel.be/home.asp, www.provequity.com, www.reformkurumsal.com, www.standardunlu.com.tr, www.teknolojiyatirim.com.tr, www.tpg.com,
Girişim ve risk sermayesi konusunda destek alabileceğim başka ne tür mekanizmalar var mı ? Sorusuna, “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı” desteklerinden de faydalanabilirsiniz. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Teknogirişim Sermayesi Desteği”; örgün öğrenim veren üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok 5 yıl önce almış kişilerin; teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini desteği verilmekte. Desteklenmesine karar verilen iş fikirlerinin giderleri için 100.000 TL’na kadar ve geri ödemesiz destek sunulmakta olup, ayrıntılı bilgi için www.sagm.sanayi.gov.tr
Avrupa Birliği’nin KOBİ’lere yönelik finansal destekleri hakkında bilgi almak, Avrupa Birliği’nde yerleşik bir ortak bulmak ve Avrupa Birliği üyesi bazı ülkelere yönelik ihracat için dış pazar bilgisi toplamak istiyorum. Bu konuda hangi kuruluşa başvurabilirim? Bu konuda başvurabileceğiniz ilk adres Avrupa Bilgi Merkezleri’dir (ABM). Avrupa Birliği ülkelerine yönelik dış pazar bilgisi ve AB mevzuatı hakkında eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmaktadır. Avrupa Bilgi Merkezleri‟ne ilişkin daha detaylı bilgilere www.abm.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Ürünlerime yönelik hızla artan talebe yetişebilmek için, yeni makine ve teçhizat almayı planlıyorum. Bu konuda herhangi bir destek var mıdır? Evet, var. Bu konuda, Hazine Müsteşarlığı’nın yatırım desteklerine başvurabilirsiniz. Hazine Müsteşarlığı, “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” çerçevesinde; yatırımın yapıldığı sektör, coğrafi bölge ve yatırım tutarı gibi kriterler temelinde; Gümrük vergisi ödemeksizin yurtdışından makine ve teçhizat almanıza, Bu makine ve teçhizat yerli veya yurtdışından getirilmiş olmasına hiç bakılmaksızın, KDV ödememenize, Yapacağınız bu yatırım için kullandığınız kredilerde % 5‟e varan oranlarda faiz desteği almanıza, Yeni makine ve ekipmanı kullanmak, işletmek vb. nedenlerle istihdam edeceğiniz personel için üstleneceğiniz sigorta priminin, işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmına kadar destek almanıza, Ödeyeceğiniz kurumlar veya gelir vergisinde %90‟a varan oranlarda indirimden yararlanmanıza, Yeni yatırımlarınız için ücretsiz yatırım yeri temin etmenize imkan sağlamaktadır.
Konuya ilişkin detaylı bilgiye: www.hazine.gov.tr
Ürününüzü özellikle ABD veya Avrupa Birliği dışındaki bir ülkeye satmak istiyorsanız ve bu konuda profesyonel bir araştırma firmasından destek almak istiyorsanız, bu masraflarınıza yönelik devlet destekleri de mevcuttur. Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından uygulanan “Pazar Araştırması ve Pazarlama Desteği Hakkındaki Tebliğ” uyarınca; yurt dışına yönelik pazarlama stratejileri ve eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla, uygun görülen Pazar araştırması hizmeti veren kurum ve/veya kuruluşlardan satın alacağınız pazar araştırması raporları ve istatistiklere ilişkin giderler ile bu kurum ve/veya kuruluşlara üyelik giderleriniz, %50 (yıllık en fazla 30.000 ABD Doları olmak kaydıyla) oranında desteklenmektedir. Bu destek için “İGEME” ya da “İhracatçı Birlikleri’ne başvurabilirsiniz. Bu desteğe ilişkin detaylı bilgilere www.dtm.gov.tr
Finansman maliyetlerimi ve banka kredisi faiz oranlarımı azaltacak ne tür uygulamalar var? Evet, bu konuda Eximbank kredilerine başvurabilirsiniz. Eximbank tarafından piyasada maruz kalacağınız faiz oranının oldukça altında bir faiz ödeyerek, Eximbank kredilerinde yararlanabilirsiniz.
Eximbank tarafından uygulana kredi ve sigorta programlarına ilişkin ayrıntılı bilgilere ve uygulanan faiz oranları ile firma bazında maksimum kredi limitlerine www.eximbank.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Ürettigim mal/hizmetlerin markalaşma potansiyeli olduğuna inanıyor ve dünya çapında bilinir bir marka sahibi olmak istiyorum. Bu konuda ne tür devlet desteklerine başvurabilirim?
Bu konuda “Turquality Destek Programı”na başvurabilirsiniz. Destek kapsamında; ürünlerinin markalaşması amacıyla gerçekleştirecekleri faaliyetlere ilişkin giderler ile İhracatçı Birliklerinin TURQUALITY® Programı kapsamında firmalara; yurt içinde ve yurt dışında markalaşma sürecinde vereceği desteklere ilişkin harcamalar kapsamında; Patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline ilişkin harcamaları ile TURQUALITY® Sertifikasına haiz markalarının yurtdışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri, Ürünleri ile ilgili kalite belgeleri ile; insan, can, mal emniyeti ve güvenliğini gösterir işaretlere ilişkin harcamaları, TURQUALITY® Sertifikasına haiz markalı ürünleriyle ilgili olarak istihdam edilen moda/endüstriyel ürün tasarımcısı giderleri, Reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, Mağazalara ilişkin uygun mahal araştırmasına yönelik; danışmanlık, konsept mimari çalışmaları, dekorasyon, demirbaş, kira harcamaları ile mağazanın kiralanmasıyla ilgili hukuki danışmanlık ve belediye giderleri, Ofis, depo, showroom, satış sonrası servis vb. yurtdışı birimlerine ilişkin kira, dekorasyon, demirbaş, komisyon giderleri, Farklı markaların satıldığı showroom/büyük mağaza; hipermarketlerde görülen ve kiraladıkları reyon/showroom/gondol/satış alanlarına (floor display) ilişkin kira, dekorasyon, hizmet ve/veya komisyon harcamaları, Franchise vermesi halinde; franchising sistemi ile yurt dışında açılacak ve faaliyete geçirilecek mağazalara ilişkin dekorasyon harcamaları, İş yönetimi kapsamında satın alacakları her türlü danışmanlık giderleri, Yurtdışında düzenlenen uluslararası nitelikteki sektörel fuarlara katılım halinde, stand dekorasyonu ile fuar katılım bedeline ilişkin harcamaları, yılda bir defaya ve tek bir fuar katılımına mahsus olmak üzere, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca desteklenmektedir. Ayrıntılı bilgi için www.turquality.com web sayfasına bakabilirsiniz.
Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın