İş Kurmak İsteyenlere Tavsiyeler

https://www.gazetegebze.com.tr/is-kurmak-isteyenlere-tavsiyeler-makale,1558.html

Minimum sermaye ile hayallerinize koşacak küçük adımla başlamak isteyenler için tavsiyeler. Peki, küçük girişimci olmaya hazır mısınız? Küçük girişimcileri bekleyen riskler ve fırsatlar hakkında neler biliyorsunuz? Her şeyi iki kere düşünmek gerekiyor. Eğer vaktim bol, bir yer açıp oturur keyfime bakarım diyorsanız baştan uyaralım, bu tür girişimcilikte çok daha fazla sorumluluk, belirsiz çalışma saatleri var. Ayrıca batar mısınız çıkar mısınız o da belli değil. Bu riski almaya hazır mısınız? Emeğinizi ve paranızı riske etmeden önce iş kurmanın püf noktalarını bilmenizde fayda var…
Uzun yıllar çalıştınız, emekli oldunuz veya kurumsal hayattan sıkıldınız, yaptığınız birikimle küçük bir yer açmak, hayalini kurduğunuz işle uğraşmak istiyorsunuz. Yıllarca yaptığınız bu birikimi kullanırken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Alınan kötü bir karar veya yapılan yanlış bir hesap bütün emeğinizin uçup gitmesine neden olabilir. Aslında ürkütücü gibi görünse de ayırdığınız minimum bütçe ile eğer gerçekten ne yaptığınızı biliyorsanız iş kurmanız mümkün. Nerelere başvurulmalı, işler nasıl yürütülmeli, kimlerden destek alınmalı…

Küçük Girişimcilere Rehber
Neler yapılmalı, nerelere başvurmalı, nelere dikkat edilmeli? Bütün birikiminizi bir yere yatırmadan önce dikkat etmeniz gereken çok şey var.

Fikir Alın
Birikimi tek bir girişime bağlamadan önce özellikle ailesi ve etrafına danışması ve fikir alması gerekiyor. Özellikle, mali müşavir, muhasebeci ve avukat bir işe girişirken iletişimde olunması gereken kişilerin başında geliyor. Yeni Türk Ticaret Kanunu konusunda bilgi almak ve gereksiz yere ceza ödememek için de bu kişiler önemli. Sözleşmeler bu kişilerle birlikte oturup hazırlanmalı, ortakların bakış açıları incelenerek taraflar için en uygun hale getirilmeli. Böylece daha sonra çıkabilecek sorunların da önüne geçilebilir. Bunlar dışında tanıdık bir bankacı da işlerin tıkırında gitmesi için gerekli. Bankalarda da kredi limitiniz yoksa baştan tahsis ettirmediyseniz, o ilişkiyi sıcak tutmadıysanız güvendiğiniz dağlara kar yağabilir. Çoğu işletme nakit yönetimini yapamadığı için batıyor. 
Bağlı olunan sektörle ilgili odalarda hem eğitim hem danışmanlık anlamında etkinlikleri de olabiliyor. Bunları takip etmek gerekiyor. Ayrıca bu odaların avantajları da var. Benzer işi yapan kişileri tanıma ve çevreyi genişletme imkanı sunuyor. Fuar ve etkinliklerden de haberdar olunabiliyor. Sektör hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlıyor.

Zamanınızı İyi Planlayın
Düşünülmesi gereken onlarca şey olduğu için bu tip girişimcilik boş zamanda yapılan bir iş değil. Hatta tam zamanlı bir çalışmadan çok daha fazlasını gerektiriyor. Yani bunun için enerjiniz, isteğiniz, motivasyonunuz yoksa hiç girişmeyin.

Bütçe
İşletme açarken yapılan en büyük hatalardan biri başlangıç parasıyla işe girişilebileceğini sanmak. Kabaca yapılan hesapta genelde kira, iç dekorasyon, evrak işlerine gidecek para düşünülüyor. Ayrıca işletme sermayesi denen bir para var ve iyi hesaplanması gerekiyor. Bu nedenle işletme açılmadan finansal tablo çıkarıp plan yapmanız gerekiyor. Bunlar dışında kira, sigorta, satılacak ürünler gibi artan maliyetlerin iyi hesaplanması gerekiyor. Pazar araştırması iyi yapılmalı, ayrıca rekabet ortamına da bakılmalı. İş kurmak için ilk aşamada başvurmanız gereken yerler var. Vergi Dairesi, yapacağınız işle ilgili Oda kaydı, Sosyal Güvenlik Kurumu vb. gibi

Lokasyona dikkat edin
Dışarda ya da evden çalışmayacaksa, fiziki bir yere ihtiyacı varsa uygun bir yer seçilmesi gerekiyor. Bu bilgiler eğitimlerde veriliyor ama gözlem de önemli. Dükkan açmayı düşünülen yer dolaşılmalı, gezilmeli, diğer işletmelere ve o bölgeye gelen müşteriye bakılmalı. Haftanın değişik günleri, değişik saatlerde giderek oradan geçen insanlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bugün hiç araştırma yapmadan, sadece yanlış yerde kurulmuş olduğu için tutulamayan işler olduğunu unutmamalısınız.

İş planı yapın
İş fikrinizle ilgili; fizibilite çalışması, pazar araştırması, yer seçimi, müşteri kitlesi, kaça patlayacağı, nasıl olacağı ve iş modeli, iş planı ile ilgili çalışmalar yapmalısınız. İş planı aslında fizibilite çalışmalarının hepsinin bir plan çerçevesinde döküldüğü, kişiyi ve işini anlatmakla başlayan bir plandır. Ayrıca hedeflerin konduğu ve bu hedefleri gerçekleştirmek için yapılacak satış, üretim miktarı, pazar araştırmaları ve bunun sonucunda ortaya çıkan finansal tabloyu görmeyi sağlayan bir yapı. Bu da işin yapılıp yapılamayacağı konusunda girişimciye somut veriler sunuyor. İş planı yapıldıktan sonra, girdiler çıktılar tahmini olarak hesaplandıktan sonra kişi işi yapıp yapmamaya karar verebilirsiniz.

Büyümeyi yönetebilecek misiniz?
İşinizi kurdunuz, işler tıkır tıkır gidiyor. Satışlar o kadar iyi ki, mallar geldiği gibi bitiyor. Daha fazla mal alıyorsunuz ama bu sefer de koyacak yeriniz yok. Alanınızı genişletmeniz gerekiyor. Baştan yer bulmak, taşınmak zor iş. Sadece bu da değil, işlere yetişemediğiniz için eleman da almanız gerekebilir. Kaç tane alınacak, hangi özellikte olmalı… Düşünecek çok şey var. Büyüyorsanız büyümeyi yönetmenin de önemli, iş planının iyi yapılması gerekiyor. Fakat ekonominin inip çıktığı bir ülkede bunu ön görebilmek de pek mümkün değil.

Destek Almak İçin Nereye başvurmalı?
Artık birçok banka küçük işletmeler için hem para hem de danışmanlık desteği veriyor. Bu desteği veren bankalara gidip koşulları uygun olanlardan yardım alınabilir. Ayrıca Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) da hem maddi olarak destek oluyor hem de girişimcilik eğitimi veriyor. 
Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir