İlk Defa İş Kuracaklara Girişimcilik Tavsiyeleri!

https://www.gazetegebze.com.tr/ilk-defa-is-kuracaklara-girisimcilik-tavsiyeleri-makale,1491.html

Her gün farklı meslekler ve iş olanakları ortaya çıkıyor. Başlı başına internet bile yepyeni fırsatlarla yeni jenerasyonu cezbediyor. Bunca fırsata rağmen yine de herkesin günlünde kendi işini kurmak, kendi hayallerini gerçekleştirmek konusunda korkuları var.

Kafasında deli sorular dolanıp durur.

Risk almaya değer mi?

Hayalleri gerçekleştirebilmek için nereden başlamak gerekir? Hem imalat hem de hizmet sektörlerinde birçok girişimi başlatmış birisi olarak sizlere, özellikle ilk defa iş kurmak üzere olanlara bazı tavsiyelerim olacak.

Kafanızdaki fikirleri somutlaştırın.

İş kurmak için fikrinizi somut hale getirmelisiniz. Bilginizin ya da ilginizin olduğu bir alanda girişim kurabilirsiniz. Sektörünüzün ihtiyacı olan bir ürünü piyasaya sürebilirsiniz. Önemli olan nasıl bir adım atacağınızı belirlemenizdir.

Fikir alışverişi yapın

Eğer bir işletme kurmak istiyorsanız öncelikli olarak fikirlerinizi masaya yatırın. Arkadaşlarınızla ve ailenizle beyin fırtınası yapın. Seçeneklerinizi 2 ya da 3’e indirin. Sektör araştırması yapın. Pazarın lider markaların ne durumda olduklarını ve büyüme süreçlerinde neler yaptıklarını inceleyin.

İş Kurmaya Değil Müşteriye Fayda Sağlamaya Odaklanın

Ülkemizde maalesef girişimciler genelde bir iş kurmaya odaklanmakta. Oysaki bir iş fikrini ve onun üzerine kurulan işi değerli yapan şey müşteriye sağladığı fayda ve bu faydayı nasıl pazarlayabildiğidir.

Risk Alın

Girişimcilik de tıpkı hayat gibi aldığınız risklerin sonuçları, ne zaman risk alacağınızı bilmek ve doğru zamanda doğru riski almak başarıyı getirmektedir. İşiniz arkasında durun, sürekli onu düşünün, sürekli geliştirin ve müşteri yorumlarına göre geliştirmekten çekinmeyin ama her zaman en iyisini yapmak için uğraştığınızı ortaya koyun.

İş planı hazırlayın

 İş planı hazırlarken şirketinizin amacını, hedefini, kısa ve uzun vadede yapacaklarını, sermaye gereklerini belirlemeniz lazım. Adım adım bir işletme nasıl kurulur sorunuzun cevabını böylece kendiniz vermiş olursunuz.

Sermaye oluşturun İş kurmak için gerekenler arasında belki de en önemlisi sermayedir. Bu aşamada ya kendi paranızla ya da yatırımcılar ile iş kurma seçeneğiniz vardır. Yatırımcıları ikna etmek için de sağlam bir iş planına sahip olmak şarttır. Ayrıca KOSGEB gibi destekçilerden yardım alarak sermayenizi oluşturabilirsiniz.

Düşük Bütçe ile başlayın

 Bir işyeri yada ofis kiralamak, eleman işe almak, promosyon, reklam ve pazarlama, iş kuruluşu, resmi giderler, faturalar, SSK, vergi, makina ve ekipman gibi her iş alanı için farklı masraflar ile karşılaşırız. Özelikle ilk bir yılda bunları minimum yapmaya odaklanın yerine şahıs işletmesi ile başlamak iş ilerlediğinde Limited şirket geçmek. Bir ofis kiralamak yerine evden home-office çalışmak, reklam ajansına yüklü meblağlar yerine internetten freelancer bulup ekonomik işler yaptırmak (bionluk, sadeceon vb. platformlar ), eleman almak yerine dışarıdan bu hizmetleri almak gibi bütçenizi minimum seviyede tutmanın yanında asıl işinize odaklanmanızı da kolaylaştırır.

İş ortaklarınızı seçin

      Girişim fikri sizin olabilir ancak iş ortaklarına da ihtiyacınız olacak. İşletmenizi maddi olarak destekleyecek, sizden deneyimli ya da sizin gibi girişimcilerle çalışabilirsiniz. Ancak bu kişilerin güvenilir olmasına dikkat edin.

Ekibinizi oluşturun

      Hiçbir girişim takım arkadaşları olmadan olmaz. İyi bir ekip kurmak için deneyimli kişileri seçebilmeli, sorumluluk alabilecek ve işi büyütebilecek potansiyelde olanlarla çalışmalısınız. Görev dağılımı olan, şirketin geleceği için çalışan bir ekip ile kısa sürede amaçlarınıza ulaşırsınız.

İmaj önemli

       Her ne kadar yeni ve küçük bir işletme de olsanız, bundan profesyonel, eski ve büyük bir işletme imajı çizebilirsiniz. Bunun için profesyonel bir web sitesi, profesonel firma çizgisinde sosyal medya hesapları, güzel bir logo, iz bırakıcı bir kartvizit, akılda kalıcı bir maka ve etkili bir iletişimden geçer.

    Örneğin evden çalışıyorsanız, iletişim telefonu olarak cep numaranız yerine sabit telefon numarası alıp  kendi cep telefonunuza yönlendirebilirsiniz. Böyle hizmetler sunan bir çok firma var. Örneğin sanal asistan, fatura takip, ödeme alma, internet reklamları optimizasyon vb. bir çok farklı işleri sizin adınıza yapabiliyorlar. Gelenekse olarak her şeyi işletme içerisinde ve kendi elemanlarınız ile yapma alışkanlığından uzaklaşıp, işin daha profesyonel ve daha ekonomik yapılmasına odaklanın.

Az Konuşun, Çok Dinleyin

        İster müşteriniz, çalışanınız, iş partneri, yatırımcı ya da networkünüz olsun öncelikle dinlemeyi öğrenmelisiniz. Doğru soruyu sorup,  cevabı doğru anlamak çok önemli. Özellikle müşterileri dinlemeyi öğrenmelisiniz. Onlar neyi nasıl ve ne kadara istiyor, ürününüze tepkileri, öneriler, düşünceler vs. her bireri size iş geliştirme için fayda sağlayacaktır. Soru sormaktan çekinmeyin, yardım isteyin ve fikirlere değer verdiğinizi ortaya koyun.

Devamlı Öğrenin

        Geleceğin liderleri, belli bir şeyi en iyi öğrenenler değil, devamlı öğrenebilenler olacaktır Öğrenmenin sonu yoktur. Her gün yeni bir şey, yeni bir fikir, yeni bir bakış açısı ya da yeni bir kelime öğrenin. Günde en az 20 dakikanızı okumaya ayırın. İster işinizle ilgili isterse ilgisiz olsun okuyun. Kitap okuyun, internetten makale okuyun ya da eğitici videolar izleyin ama öğrenin. Öğrendiğiniz her şeyi bir yere not alın.

Sosyal Medyayı Kullanın

        İşiniz için kullandığınız kadar kullanın. Facebookta, instagramda vs. zaman harcamaktan kaçının. O zamanda belki bir fikir, bir müşteri araması ya da masanızı düzenleyin. Girişimcinin sermayesi zamanı, emeği ve fikridir. Özellikle Linkedin sizin için profesyonel bir bakış açısı getirecek tek uygulamadır.

Sağlıklı Yaşayın

      Girişiminize enerjinizi harcamak, daha kolay odaklanmak, uzun saatler çalışabilmek ve beyninizi maksimum kullanabilmek için sağlıklı bir vücut olmazsa olmazınız. O nedenle sağlıklı ve düzenli beslenin. Günlük spor yapın, mümkünse yürüyüş yapın, spor salonuna gidin, yüzme ve benzeri bir aktiviteye düzenli zaman ayırın. Arada doğaya çıkın.

Eğlenin

        İşiniz için ne kadar çok çalışırsanız çalışın kendinize zaman ayırmaya, eğlenmeye ve sosyal hayatınıza zaman ayırmaya da özen gösterin. Unutmayın girişimcilik bir hedef değil bir yoldur. Bu yolda çok engel, zorluk ve yapılacak işler var. Ama bu yolculuğun tadını çıkarmaya ve eğlenmeye de odaklanın. Zira sorunlara daha rahat ve soğukkanlı yaklaşmaları, etkili iletişim kurabilmeleri, hem çevreleri hem de networklerinde eğlenceli kişilikleri ile fark yaratmaları onları öne geçirmekte.

Asla Vazgeçmeyin

      Girişimcilik ve iş adamı olmak görünenden ve söylenenden çok daha zor bir süreçtir. Çok zorlandığınız, tükendiğiniz ve vazgeçmek isteyeceğiniz zamanlar olacak. Ama asla vazgeçmeyin.

    Siz de kendi işletmenizi hayata geçirirken her riski göze alarak ilk adımınızı atmalısınız. Eğer cesur ve istekli olursanız korkacak bir sebepte olmayacaktır.

Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir