https://www.gazetegebze.com.tr/guvenli-uretim-belgesi-ne-kazandirir-makale,1339.html
Tüm dünya ve ülke olarak zorlu bir dönemden geçiyoruz. Birçok sektör pandemi sürecinden ciddi bir şekilde etkilendi. Bu etkileri bir nebze olsun azaltmak ve normalleşmeye doğru adımlar atılmaya başlandı. Türk Standardları Enstitüsü “Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu” hazırlayarak , “Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi” vermeye başladı.
TSE tarafından, Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ve sektör temsilcilerinin görüşleri dikkate alınmış ve kılavuzda, sanayi işletmelerinde alınması gereken önlemler belirtilmekte. Sanayi sektörünü bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzunda; damlacık veya temas yoluyla bulaşan COVID-19’a yönelik olarak, sanayi kuruluşlarının çalışanlarını, ziyaretçilerini, tedarikçilerini, bakım personelini vb. korumak için hijyen uygulamaları ile kontrol kriterlerini içermekte.
Hazırlanan kılavuz, tüm sektörlerdeki sanayicilerin enfeksiyon önleme ve kontrol prosedürleri hakkında bilgi sahibi olmasını amaçlamaktadır. Ortaya konan tedbirler sayesinde, sanayi işletmelerinde çalışanların, ziyaretçilerin, tedarikçilerin ve diğer tüm paydaşların sağlığı korunması düşüncesi ile hareket edilmiştir
Örneğin gıda üretim tesisiyle, demir- çelik tesislerinin alması gereken önlemler farklılaştırılmıştır. Firmalara yüksek maliyetlerde yüklemeyen, basit ama etkili tedbirler alınmasını içermekte. Pandemi koşullarında firmaların bu kurallara harfiyen uyması gerekiyor. Ancak bu kurallara uyulması halinde; salgının üretime olan etkisi azalarak yok olacak, reel sektörün pandemiye karşı dayanıklılığı artacak ve dış talepte başlayan iyileşmeyle birlikte üreticilerimiz, Covid-19 sonrası dönemde rakiplerinin önüne geçecek. Kılavuzun ilk bölümde korona virüsün bulaş özelliklerine yer almakta. İkinci kısımda, korunma ve kontrol önlemlerini açıklanmış. Ayrıca bu tedbirlerin nasıl uygulanması gerektiğini de belirttilmiş. Birkaç somut örnek vereyim. Sanayi kuruluşuna girişte, herkesin ateşi ölçülüp kayıt altına alınmalı. Eğer ölçülen değer 38 derecenin üzerindeyse, ilgili kişi tesise alınmamalı ve 15 dakika sonra yeniden ölçüm yapılmalı. Tekrarlanan ölçümde ateş yine 38 dereceyi geçiyorsa, bu kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna sevki sağlanmalı. Hijyen tedbirlerinden çalışma alanlarının sosyal mesafeye uygun şekilde düzenlenmesine, yemek salonundan servis araçlarına kadar birçok alanda salgına karşı tedbirleriçermekte. Kısaca, yemekhaneler, üretim alanları, ofisler, toplantı salonları, mescitler, asansörler ve personel servisleri gibi ortak alanlarda da uyulması gereken kuralları belirlenmiş.
Standartları sağlayan firmalara, COVİD-19 GÜVENLİ ÜRETİM BELGESİ
Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu, sanayi kuruluşlarımıza salgınla mücadele ederken salgın sonrası dönemin ihtiyacı olan, kuruluşların güvenilir ve hijyenik üretim kriterlerine uygunluğunu gösterecek olan “Güvenli Üretim Belgesi” alabilmesine de imkan sağlamaktadır. Güvenli Üretim Belgesi almak isteyen sanayi kuruluşlarımız TSE’ye başvuruda bulunduğu takdirde Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu kapsamında aldığı tedbirler ve uygulamaları TSE uzmanları tarafından incelenecek ve kılavuzda yer alan kriterleri sağlayan kuruluşlarımız COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi almaya hak kazanacaktır.
Güvenli üretim yapanlar piyasanın hakimi olacak
Hazırlanan bu kılavuzun, firmalara sadece salgınla mücadele ederken yol göstermekle kalmayacak aynı zamanda, firmaların güvenilir ve hijyenik üretim standartlarına uygunluğunun belgelendirilmesini de sağlamış olacak. Örneğin çalışanların iş yerlerine güvenmesini sağlayıp, verimlilik artışlarına katkıda bulunacak. İnsan sağlığına uygun üretimi teşvik edecek ve tüketicilerin hijyen ve sanitasyon konularında kafalarındaki soru işaretlerini giderecek. Yaşadığımız bu dönemin ruhunu iyi anlamak; iç ve dış piyasaları bu gözle yeniden yorumlamak gerekiyor. Önümüzdeki dönemde uluslararası ticarette bu tip belgelendirmeler daha fazla ön plana çıkacak. Yabancı müşteriler, muhatap olduğu firmaların hijyen şartlarını sağlayıp sağlamadığına daha çok dikkat edilecek. Üretimi güvenli koşullarda gerçekleştirenler, piyasanın da hakimi olmaya başlayacaklar.
Covid-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Kılavuzu, Güvenli Üretim Belgesi Başvuru Dokümanları vb. bilgilere TSE’nin web sitesi (www.tse.org.tr) adresinden ulaşabilirsiniz.
Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın.
https://www.gazetegebze.com.tr ve Gazete Gebze ‘de her Salı yazılarımla beraberiz.