Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı -Verimlilik Artırıcı Proje desteği 2020 yılı Çağrısı (Yıllık enerji tüketimi asgari 500 TEP olan sanayi işletmelerinin dikkatine!)

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2020 yılı Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) başvurularını almaya başlamıştır. Uygulama Usul ve Esasları yenilenen Destek Programının amacı, yıllık toplam enerji tüketimleri 500 Ton Eşdeğer Petrol (TEP) ve üzeri olan, ticaret ve/veya sanayi odasına bağlı olarak faaliyet gösteren, her türlü mal üretimi yapan ve imalat sektöründe faaliyet gösteren Endüstriyel İşletmelerde verimsizliklerin, kayıpların ve enerji atıklarının giderilmesi ve gerekli önlemlerin uygulanmasıdır. VAP destekleri kapsamında KDV hariç, toplam bedeli en fazla 5 milyon TL ve geri ödeme süresi 5 yıldan az olan projelerin başvurusu kabul edilir. Endüstriyel İşletmeler, Bakanlığa sunacakları Projelerini Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketlerine (EVD) hazırlatırlar. Bir Endüstriyel İşletme için azami 5 projesi için başvuruda bulunabilir.

Verimlilik Artırıcı Proje (VAP): VAP ya da Proje, enerji verimli ekipman ve sistem kullanımı, yalıtım, rehabilitasyon ve proses düzenleme gibi yollarla; gereksiz enerji kullanımının, atık enerjinin, enerji kayıp ve kaçaklarının önlenmesi veya en aza indirilmesi ile birlikte atık enerjinin geri kazanılması, kojenerasyon sistemleri gibi konulardaki çözümleri içine alan ve Bakanlık tarafından hazırlanan uygulama usul ve esaslarına uygun olarak, bileşenler bazında hazırlanan verimlilik artırıcı proje anlamına gelmektedir.

Kimler başvurabilir?

Aşağıdaki koşulları sağlayan İşletmeler:

  • Mal üretimi yapan ve İmalat Sanayi sektöründe faaliyet gösteren Endüstriyel İşletme olmak (Asıl faaliyet alanı elektrik üretimi olan, elektrik üretim lisansına sahip tüzel kişiler destek kapsamı dışındadır.)
  • Başvuru tarihi itibarıyla, Bakanlık veri tabanına kayıtlı olmak
  • Enerji Yöneticisi Sertifikasına sahip bir kişinin Enerji Yöneticisi olarak görevlendirilmiş olması
  • Son 3 yıla ait yıllık toplam enerji tüketimlerinin ortalamasının 500 TEP ve üzeri olması ve bu bilgilerin Bakanlık veri tabanına girilmiş olması
  • Yürürlükteki TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Standardı’na göre Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite olmuş veya Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından kabul edilen kurumlarca akredite olmuş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca verilmiş belgeye sahip olunması veya belgelendirme başvurusu yapıldığına dair başvuru yapılan kurum veya kuruluş tarafından düzenlenmiş belge sunulması

Başvuru ve Değerlendirme Süreci:

·         2020 yılı başvuruları 31 Aralık 2020 tarihine kadar alınmaya devam edecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir