Doğru Kobi Danışmanı nasıl seçilir?

https://www.gazetegebze.com.tr/dogru-kobi-danismani-nasil-secilir-makale,1513.html

KOBİ Danışmanlık Hizmeti Nedir? Kapsamı nasıl belirlenir? KOBİ Danışmanı Kimdir? Kim Değildir? Danışmanların sahip olduğu bilgiler en verimli nasıl kullanılır? Hangi alanlarda Danışmana ihtiyaç duyulur? Danışmanla çalışma süreci nasıldır? Danışmana ne kadar ücret ödenmelidir? Doğru danışman nasıl seçilir? Sorularına cevap arayanları buraya alalım!

    KOBİ danışmanı kısaca, küçük ve orta ölçekli işletmelerin gelişmesinden sorumlu kişilere deniyor. Bu danışmanlık süreci, çoğunlukla iş kurulmadan önceki hazırlık dönemini kapsarken, kimi zaman hali hazırda iş kurmuş KOBİ’lerin durumunu analiz etmek ve onları bir adım ileriye götürmek amacını da taşıyor olabilir. Böylece KOBİ danışmanı sayesinde, mevcut iş durumunuzun analizini yapabilir, iyileştirme için gereken ihtiyaçları belirleyerek bu ihtiyaçları karşılayacak adımları gerçekleştirebilir ya da çalışmalarınızın risklerini, sürdürülebilir olması gibi konularda da tam destek sağlamak için yöntem geliştir.

KOBİ Danışmanları Size Nasıl Yardımcı Olacak?

     KOBİ danışmanınız sizinle tanışmadan önce ilk olarak bir hizmet öncesi hazırlık çalışması gerçekleştirir. Ardından görüşme sürecini planlayarak ne sıklıkla görüşeceğinizi ve nasıl bir plan dahilinde ilerleyeceğinizi belirler. Aynı zamanda prensip anlaşmasını belirleyerek, hazırlık aşamasında vereceği hizmetin ana çerçevesini, koşullarını ve tarihlerini belirler. Ardından mevcut durum analizi yapılır. KOBİ danışmanı faaliyet yapısı, mali yapı, İK yapısı ve pazarlama faaliyetlerinizi analiz eder. Daha sonra bu analizler değerlendirilir. Şirketinizin hangi alanlarda sorun yaşadığı tespit edilir ve bu sorunlar önceliklerine göre sıralanır. Bu çalışma aynı zamanda size rapor olarak da sunulur. Sorunlu alanların belirlenip sıralanmasının ardından, çözümlere ilişkin görüşmeler gerçekleşir; bu bölümde KOBİ danışmanının asıl hizmet kapsamı belirlenir ve sözleşme hazırlanarak, uygulama sürecine geçilir. Hizmetin sınırları belirlendikten sonra hizmete ait faaliyet planları yapılır, KOBİ’nin vizyon ve misyonu belirlenir. Bunlara yönelik faaliyet yapısı oluşturulur ve risk analizi yapılır. Diğer yandan ise belirlenen bu amaçları karşılaması gereken kaynakların planlaması gerçekleştirilir. Bu süreçte ayrıca danışmanın verdiği hizmetin uygulama süreci izlenir ve değerlendirilir. Böylece kaynakların en doğru şekilde değerlendirildiğinden emin olur. Bu noktada danışmanınız yine size tüm bu hizmetleri raporlamakla yükümlüdür. Danışmanlık hizmeti sona erdiğinde, hizmetin başında hedeflenen noktalara ilişkin planlamaların ne kadarının gerçekleştiğine dair bir gözden geçirme yapılır. KOBİ danışmanına tahsis edilen tüm araç gereç aynı şekilde teslim alınır ve böylece KOBİ danışmanlık hizmeti tam anlamıyla sonuçlanmış olur.

     KOBİ danışmanınız;  birçok kurum ve kuruluş uluslararası kabul gelmiş aşağıdaki başlıklarda danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duymaları halinde de yönlendirme yapabilmelidir.


– Yönetim Danışmanlığı
– Üretim Danışmanlığı
– İnsan Kaynakları Danışmanlığı
– Pazarlama Danışmanlığı
– Finans ve Muhasebe Danışmanlığı
– Satın Alma Danışmanlığı
– Ar-Ge Danışmanlığı
– İdari Yönetim Danışmanlığı
– Uluslararası İşlemler Danışmanlığı
– Bilişim Danışmanlığı Bu danışmanlıklara ek olarak ülkemizde son yıllarda yaygın olarak başvurulan danışmanlık hizmetleri ise şu şekildedir;
– Fizibilite ve İş Planı Hazırlama Danışmanlığı
– Anahtar Teslim Fabrika Kurulumu ve Makine Yerleşimi Danışmanlığı
– Eğitim Danışmanlığı – Hibe ve Fon Danışmanlığı
– Proje Yönetimi Danışmanlığı
– Marka ve Patent Danışmanlığı Tüm bu danışmanlık alanlarında ülkemizde yüzlerce danışmanlık firması bulunmakta, birçok bireysel danışman hizmet vermektedir.

Danışman Firma İle Çalışma Süreci

Siz de dışarıdan hizmet alımına giderek danışmanla çalışmaya karar verdiyseniz, aşağıdaki işlemlerin her birini uygulayarak ihtiyacınıza uygun en doğru danışman firmayı belirleyebilir, tanımlanmış hizmet alımınızı başarılı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

İHTİYACI BELİRLEME: Bu aşamada kuruluş öncelikle kendini analiz etmeli, sorunlarını ve ihtiyaçlarını netleştirmelidir. İhtiyaç duyulan bilgi teknik mühendislik bilgisi de olabilir, pazarlama konusunda alternatif yöntemlere erişim de. Önemli olan kuruluşun kendi bünyesinde mevcut kaynaklarıyla çözüme kavuşturamadığı sorununu alanında uzman kişilerin desteği sayesinde çözebilecek olmasıdır.

ARAŞTIRMA: hangi alanda danışmanlık hizmetine ihtiyacınızın olduğu belliyse, bu alanda faaliyet gösteren danışman kişi veya kurumlara ulaşılması gerekir. İnternet üzerinden araştırma yapılacağı gibi aynı sorun için danışman kullanmış sizin gibi kuruluşlardan fikir almak da fayda sağlayabilir.

TANIŞMA: Daha önce benzer iş yapmış ve deneyimli kadrosu olduğuna inanılan birkaç danışman davet edilir ve süreçler hakkına fikir alışverişinde bulunulur.
İŞİN TARİFİ: daha önceden belirlenmiş iş tanımı detaylandırıldıktan sonra bu iş için beklentilerin ne olduğu danışmana iletilir.

TEKLİF ALMA: danışman kişi veya kurumlar, yapılan iş tarifine uygun olarak teknik ve mali açıdan tekliflerini sunarlar.

SEÇİM VE İŞİN YAPILMASI: Gelen teklifler arasından istenen düzeyde bilgi ve deneyime sahip kuruluşlardan en düşük fiyat teklifi veren firma seçilir ve karşılıklı sözleşme imzalanarak hizmetin alım süreci başlatılır.
SONUÇ VE UYGULAMA: Danışman tarafından belirli zaman aralığında daha önceden tanımlanmış iş yapılır ve işin sonucu bir rapor halinde yöneticilere sunulur. Böylece danışmanlık hizmeti alım süreci tamamlanmış olur.

Danışmanlık ne değildir?

Danışmanlık ne değildir? Sorusuna gelince. Danışmanlık kuruluşların karşılaştıkları tüm sorunları çözüme kavuşturmak değildir. Danışman da birlikte çalıştığı kuruluşun yöneticisi veya personeli değildir. Diğer çalışanların hoşgörüsü kazanılmadan verim sağlayamaz. Asla yöneticilerin karar verme süreçlerine müdahale edemez ve emirler yağdıramaz.

Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir