https://www.gazetegebze.com.tr/ceola-calismak-ya-da-calismamak-makale,1564.html
Günümüzün merak edilen ve zirve kariyer denilebilecek mesleklerinden birisi CEO’luktur. Türkçede İcra Kurulu Başkanı‘nın kısaltılmış karşılığı olan CEO, İngilizce açılımı, Chief Executive Officer’dir. Bir şirketin başarılı biçimde büyümesi, sürekliliği, verimliliğinin artması, hedeflerini tutturması ve işlerinin aksamadan yürümesi doğru liderlikle olur. Şirketlerin, dijitalleşmenin de etkisiyle iş yapış şekillerinin değişmesi, CEO’ları çalıştırmayı zaruri kılıyor.
Genel müdür, CEO mudur?
CEO’nun temel görevi, şirketin bulunduğu yerden alıp, daha yukarılara taşımaktır. Şirket politikası oluşturmak, şirket politikasını yürütmek ve uygulamak ile şirketin mali, finans, üretim ve insan kaynakları gibi önemli alanlardaki tepeden tırnağa tüm stratejilerini belirlemektir. Genel müdür ise Şirket politikalarını icra etmekle görevlidir.
CEO Görevleri Nelerdir?
CEO görevleri arasında en temel olanı çalıştığı şirketi bulunduğu konumdan daha yüksek konumlara taşımaktır. Öncelikle, çalıştığı şirketin kar etmesini sağlamak hissedarların, müşterilerin, tedarikçilerin, çalışanların ve tüm paydaşların çıkarlarını korumak CEO görevleri arasındadır. Çalıştığı şirketin sürdürülebilirliğini, hem iç hem de dış dünyayı anlama sorumlulukları onun sırtındadır.
Neden Ceo’ larla çalışırız?
CEO, yöneticilerin yöneticisi olarak görev yapar. Duygusal zeka (EI) yönü gelişmiş olan ve bunu şirket kültürüne yansıtan bir kişi olması en büyük özelliğidir. Bir şirketin tüm karar mekanizmalarında bağlayıcı konumlanır. Çalıştığı şirketi geliştiren, ayakta durmasını sağlayan, kriz durumlarına karşı hazırlıklı olmasını sağlayan, iş planlamalarını sağlayan, personel yönetimini düzenleyen ve sorumlulukları bulunur. Şirketin kurucusundan sonra geldiğinden en kritik kararların alınmasını sağlayan ve şirketin kaynaklarının yönetilmesinden dolayı CEO’ larla çalışırız.
Başarı ölçütü
CEO’nun başarısının tek ölçütü şirketin kara geçmesi değildir. Daha çok işlerin doğru şekilde yürütülmesiyle ilgili bir başarı kıstası vardır. Elbette ki, her dönemde karını artıran bir öykü yazmak başarıdır; ancak bu karlılığın sağlanmasındaki etken hitap edilen pazarda girişilen manipüle edici politikalardan da oluşabilir onu engellemesi bile büyük başarı ölçütüdür. CEO aynı zamanda başka kişilerin saygısını kazanan ve tüm çalışanlarına şirketinin iyiliği için ilham veren kişidir.
Analiz Yeteneği
Geleceğin neler barındırdığını bilme konusunda uzman olmaları gerekir. Müşterilerini ve pazarlarını sezgisel olarak anlayabilmek ve şirketlerini pazarlama ve marka odaklı yönetebilmelidir. Yeni nesil çalışma anlayışını özümsemek, bütün paydaşlarının yararına, anlam ve değer odaklı bir anlayışla çalıştığı şirket için strateji ve vizyon belirlemek ve şirketi farklılaştırmak için yurt dışında gelişen trendleri sık sık takip eder. Rekabet şartlarına karşı hazırlıklı olmak ve bu doğrultuda çalışmalar düzenler. Öğrenme çevikliğine sahip kişiler, yeni şeyler öğrenmeye meraklıdır, çabuk öğrenir ve öğrendiklerini hayata geçirmek için aktif çaba sarf ederler. Öğrenmeyi sadece mecburiyet olarak algılamadıkları için şirketlerinin kendilerini yönlendirmesini beklemeden harekete geçerler. Yurt içinde gelişen ekonomik, siyasi vb. olaylardan haberdar olmak ve bu olayların takibini yapmak başarılı CEO’ların ortak özellikleri arasında yer alır
İlişki Yönetiminde Başarılı
İnsan ilişkileri konusunda beceri sahibi olmaları ve insan psikolojisi konusunda eğitimli, inovatif bakış açısı, fütüristik yaklaşım ile belirlenen strateji bunları taçlandır. Hedeflerine ulaşma konusunda ise azimli hareket ederler. Karşılarına çıkan engeller karşısında olumlu bakış açısını koruyarak yılgınlık göstermezler. Zorluklarla karşılaşmak onlara heyecan verir, zorlu durumları kendilerini test ettikleri fırsatlar olarak görürler.
CEO’lar daha rekabetçi ve pazar odaklı olduklarından hızlı büyüyen, yeni teknolojilere dayalı sektörlerde, değişime çabuk ayak uyduran liderlere talep artıyor.
Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın