AR / VR / MR Teknolojileri, Uygulama Alanları ve Trendler

https://www.gazetegebze.com.tr/ar-vr-mr-teknolojileri-uygulama-alanlari-ve-trendler-makale,1836.html

Covid-19 salgını, karantina dönemi ve sonrasında teknolojiyle aramızdaki ilişki yeniden tanımlandı. Mobil ve online olmak, belki aklımıza bile gelmeyen pek çok ihtiyacımızı tamamen teknolojiyle çözümlemek onu tanımlama şeklimizi de değiştirdi. Tamamlayıcı ve entegre teknolojilerin gelişim hızı  arttı. Gerçekliği yeniden tanımlayan XR (Extended Reality) teknolojileri olarak adlandırılan Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) ve Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) teknolojileri ise hayatımıza hızlı bir giriş yaptı.

Artırılmış Gerçeklik (AR)

      Artırılmış Gerçeklik, “Augmented Reality” kelimesinin Türkçe karşılığından gelen günümüzün en popüler konularından birisidir. Artırılmış gerçeklik(AR),sanal ortamdaki materyallerin içinde yaşadığımız gerçek dünyaya adapte edilmesidir. AR, teknolojik(akıllı)cihazlar aracılığı ile sanal ortamdaki materyalleri dinamik ve gerçek zamanlı olarak hissedip yaşamamızı sağlayan, hayatımızda var olmaya başlamış ve gelecekte de hayatımızın büyük bir bölümünde yer alacağı düşünülen heyecan ve merak verici bir kavramdır.

     Cihazların cisim tanıma özelliği kullanılarak ses, fotoğraf, video, grafik veya GPS gibi sanal nesnelerin 3 boyutlu gerçek görüntülerini canlandıran, bu canlandırmaları duyusal veriler sayesinde gerçek dünya ortamı ile birleştirebilen ileri seviye bir teknolojidir. Aslında bu sistem bize, elimizde ki bilgisayar veya mobil cihazın ekranı sayesinde gerekli olan uygulamalar kullanılarak gerçek hayatta orada olmayan, sanal ortamda ki bir nesne veya olayın gerçekleşiyor gibi gözükmesini vaat eder. Akıllı cihazlar(telefon, tablet, gözlük vb.) aracılığı ile o nesneye veya materyale bakıldığında daha önce entegre edilmiş olan uygulamalar sayesinde dijital ya da elektronik içerikler gerçek dünyada görülür. Bu teknolojiden faydalanabilmeniz için ortamda internet ve elinizde bu gerçekliği tanımlayabilecek örneğin; akıllı telefon, akıllı gözlük, akıllı tablet vb. son teknoloji cihazların bulunması, Artırılmış Gerçeklik üzerine tanımlanmış olan uygulamalardan birinin cihazınızda yüklü olması gerekmektedir. Bu koşullar tamamlandıktan sonra; Arttırılmış Gerçeklik için tasarlanmış sanal nesneler cihazınızdaki uygulama ile tanımlandığında gerçek bir görüntüyle karşılaşabilirsiniz.

Genişletilmiş Gerçeklik  (XR )

     Extended Reality (XR) yani ‘’Genişletilmiş Gerçeklik’’ kapsayıcı ve hayatımıza yeni giren bir terim. Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR) ve Karma Gerçeklik (MR) gibi kapsayıcı (immersive) teknolojilerinin hepsini temsil eden ortak bir kavram olarak tanımlanabilir. XR evrenini sanal ve gerçek dünya deneyimlerinden oluşan bir spekturum (tayf) olarak düşünülebilir. Microsoft HoloLens, Magic Leap veya NReal gibi akıllı gözlükler & giyilebilir bilgisayarlar yardımı ile yaratılan Karma Gerçeklik (Mixed Reality) ise her iki teknoloji deneyimini tam ortasında yer almakta.

Karma Gerçeklik (MR)

        Karma Gerçeklik, gerçek ve sanal dünyaların, fiziksel ve dijital nesnelerin gerçek zamanlı olarak bir arada var olduğu ve etkileşime girdiği yeni ortamlar ve görselleştirmeler üretmek için birleştirilmesidir. Bu, yeni görüntüleri gerçek bir alana, yeni görüntülerin, bildiğimiz fiziksel dünyada gerçek olanla bir ölçüde etkileşim kurabilecek şekilde yerleştirmek anlamına gelir. MR’nin temel özelliği, sentetik içeriğin ve gerçek dünya içeriğinin gerçek zamanlı olarak birbirine tepki verebilmesidir.

            Karışık Gerçeklik (MR), gerçek ve sanal etkileşim arasındaki sınırları kaldırır. Oklüzyon, bilgisayar tarafından oluşturulan nesnelerin, sehpanızın altında sanal bir robot gibi, fiziksel ortamdaki nesneler tarafından görülebilir şekilde gizlenebileceği anlamına gelir.

Peki bu teknolojileri daha çok nerelerde göreceğiz?

      Nedense yeni bir teknoloji piyasaya çıktığında çoğu kişinin aklına pazarlama opsiyonu geliyor. Doğru da düşünüyorlar. Çünkü AR teknolojisi şu an şirketlerin ürünlerini pazarlaması noktasında büyük bir avantaj haline geldi. Firmalar ürünlerini daha etkili bir biçimde tanıtmak amacıyla bu teknolojiyi kullanıyorlar. Bu teknolojiyle müşteriyi etkilemek daha kolay oluyor ve teknolojiyi kullanmak da kullanıcılara bir farklılık getiriyor.

Ana SayfaİncelemeArtırılmış Gerçeklik Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Artırılmış Gerçeklik Nedir? Kullanım Alanları Nelerdir?

Artırılmış gerçeklik günümüz teknolojisinin en popüler konularından birisi olarak karşımıza çıkıyor. Teknolojinin gelişmesiyle şirketler ürünlerini pazarlamak ve tanıtmak amacıyla bu sektöre yatırım yapmaya başladılar. Bir çok şirket de bu yatırımlarının meyvesini almaya başladı. Peki Artırılmış Gerçeklik nedir? Hangi alanlarda kullanılır ve nasıl kullanılır? Bu soruların cevaplarını görelim.

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Cihazların belirli programlarla cisim tanıma özelliğini kullanarak dijital görüntü ve seslerin gerçek görüntülerin üzerine eklenmesi teknolojisidir. Bu teknolojiden yararlanabilmek işçin ilk önce internet bağlantımızın, daha sonra da artırılmış gerçekliği kullanabilmek amacıyla akıllı gözlük, akıllı telefon veya tablet bulunması gerekiyor. Bu cihazlara sahip olmanız ise tabi ki tek başına yeterli değil. AR teknolojisini bu cihazlarla kullanabilmek için artırılmış gerçeklik üzerine tasarlanmış bir programın bu cihaza yüklü olması şart. Program cihazınız ile entegre olduktan sonra cihazınızı kullanarak gerçek dünya üzerinde sanal nesneleri görmeye başlayabilirsiniz. Bu teknolojiyi sanal gerçeklik teknolojisiyle karıştırmamak gerekiyor. Çünkü bu teknoloji hem reel dünya içerisinde hem de sanal simgeleri ortaklaşa birleştirip aize deneyim imkanı sunuyor.

Artırılmış gerçekliğin tarihine bakacak olursak bu terim ilk defa 1990 yılında Boeing araştırmacısı Thomas Caudell tarafından kullanılmıştır. Kablo takımları monte edilirken elektrik teknisyenlerinin kafaya monte görüntüleri tanımlamak için bu ibare kullanılmıştı. Fakat ilk AR kullanımına bakacak olursak 1968 yılına gidiyoruz ve kafaya monteli ekranı yaratan bilgisayar bilimcisi Ivan Sutherland ile karşılaşıyoruz. Günümüzde ise bir çok AR formu ile karşı karşıyayız. AR teknolojisini şu an için barındıran temel iki cihaz: akıllı telefonlar ve başlıklar.

Artırılmış Gerçeklik Kullanım Alanları Nelerdir?

Nedense yeni bir teknoloji piyasaya çıktığında çoğu kişinin aklına pazarlama opsiyonu geliyor. Doğru da düşünüyorlar. Çünkü AR teknolojisi şu an şirketlerin ürünlerini pazarlaması noktasında büyük bir avantaj haline geldi. Firmalar ürünlerini daha etkili bir biçimde tanıtmak amacıyla bu teknolojiyi kullanıyorlar. Bu teknolojiyle müşteriyi etkilemek daha kolay oluyor ve teknolojiyi kullanmak da kullanıcılara bir farklılık getiriyor. Örnek olarak aşağıda Pizza Hut AR uygulamasına göz atabilirsiniz. Şirket bu uygulamayı paket servis hizmeti için oluşturdu.

Yiyecek firmalarının dışında teknoloji emlak sektörü içinde avantajlar barındırıyor. Örneğin bir evin ilanından evin tanıtıcı videosunu izleyebilir veya teknik bilgilere, iletişim kısımlarına ulaşabilirsiniz. Tabi ki evin modellenmesiyle henüz inşaat halinde olan bir binanın bitmiş halini bile cihazınızdan görüntüleyebilirsiniz. Örnek videomuzu aşağıdan izleyebilirsiniz.

        Yeni bir ev aldınız. Yeni evler genellikle yeni eşyalar gerektirir. Nereye hangi ürünü alacağınız ve yerleştireceğiniz konusunda da fikirleriniz arşa ulaşmış. İşin içinden çıkamıyorsunuz. Bu nokta da IKEA AR benzeri mobilya uygulamaları yardmınıza koşuyor. AR teknolojisiyle istediğiniz ürünün istediğiniz rengini evinizin istediğiniz herhangi bir noktasında nasıl durduğunu kolayca deneyebilirsiniz.

     Toplantı ve konferans sistemleri:  Pek çok kurum çalışanları için sosyal izolasyon sürecinde aktif çalışmanın yollarını aradı. MeetinVR, Glue gibi VR servisler üzerinden fiziksel mekanlara ihtiyaç duymadan tamamen sanal ortamlarda bir araya gelebilme lüksü ile kurumsal çalışanlar, tamamen kendilerinin seçtiği 3 boyutlu bir mekanda, gerçek zamanlı etkileşimde bulunarak iletişim kurabilmekte. Sadece şirket veya bireysel toplantılar değil aynı zamanda iptal olan etkinliklerde Sanal Gerçekliliğe taşınmaya başlandı. Bunlara örnek olarak 2020 Mart ayının başında yapılması planlanan HTC Vive geliştirici konferansı, Engage platformu kullanılarak tamamen sanal gerçeklik cihazlar üzerinden gerçekleştirildi. Ülkemizde ise VR deneyimi ile e-spor’ u bir araya getiren ve oyun severleri sanal ortamda bir araya getiren Teleporter’ da bu alandaki yerli girişimlerden biri olarak örnek verilebilir.

Zamanınızı yönetin. Zaman sizi yönetmesin. Gücü elinize alın. Sağlıcakla Kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir